2012. június 5., kedd

Házi csoki

Aki erdélyi tudja, hogy anno nem igazán lehetett könnyen hozzájutni az édességhez, ezért a kreatív szülők, nagyszülők megalkották a házi csokit. Az alapanyagokat be lehetett szerezni, és kezdődhetett a kotyvasztás.


Gyerekkoromban készítettem úgy is csokit, hogy nem volt benne tejpor, kicsit folyós lett, de kit érdekelt, annyira finom volt az édes, kakaós löttyöt benyalogatni:)
Szükségünk van 1 kg kristálycukorra, amihez öntünk 2 dl vizet és feltesszük a tűzhelyre, hogy sziruppá forrjon.

Mikor jó folyós, belekanalazunk 10 dkg vajat és levesszük a tűzről, majd folyamatosan addig kavarjuk, amíg az szépen el nem olvad a forró cukormázban.
Fél kg tejport és 10 dkg kakaót átszitálunk egy nagyobb edénybe, majd óvatosan belevegyítjük a folyékony cukormasszába. Ügyeljünk arra, hogy jól dolgozzuk el a szárazanyagokat, különben csomós lesz a csokink.

Tegyük vissza a tűzhelyre és folytonos keverés mellett még forraljuk 3 percig. Ha hosszabb ideig tart a forralás, törni fog a csokink.
Vegyíthetünk bele különféle aromákat is, mint pl. mandula-, pisztácia- vagy vaníliaaromát, ki amit szeret, abból cseppenthet bele.

A legvégén sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát és hagyjuk legalább egy éjszakát dermedni, utána kockára vagy különféle alakzatokra szeletelhetjük.
Aki szereti, darabolhat a nyers csokiba diót, mandulát, tisztított pisztáciát vagy kandírozott gyümölcsöket.

Jó étvágyat:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése