2012. június 5., kedd

Mákos-diós tekercsek

Lassan a csapból is Karácsony folyik: a boltokban már két hónapja csilingelnek a karácsonyi dalok, a Mikulás-csokiktól rogyadoznak a polcok és még nincs vége.

 Az igazi hajrá csak ezután következik.

Nos, arra gondoltam, ha már ennyire felgyorsult világban élünk, megosztok egy igen gyors és könnyű receptet Veletek, ami az ünnepek közeledtével aktuálissá válhat.
Ez a recept tartalmaz egy diós és egy mákos tekercset, gazdagon töltve töltelékkel, nagyon ízletes és nem igényel nagy szakértelmet.

1 kocka élesztőt 3 ujjnyi langyos tejben felfuttatunk. A tejbe tegyünk előzőleg egy kevés cukrot, keverjük el, majd miután összekevertük az élesztővel lazán szórjunk a tetejére egy kis lisztet, hogy legyen amibe kapaszkodnia a kovásznak, majd meleg helyen egy konyharuhával letakarva, megkelesztjük.

Lehetőleg egy öblösebb edényt válasszunk ehhez a folyamathoz, mert könnyen megtörténhet, hogy kifut a kovász.
Szükségünk van 60 dkg lisztre -ez lehet fele-fele arányban rétesliszt és finomliszt, de ha csak finomlisztet használsz, akkor sincs semmi baj, én azzal szoktam elkészíteni.

A lisztet 2 tojássárgával meg 1 egész tojással + 9 evőkanál étolajjal eldörzsöljük és összevegyítjük a kovásszal, amit előzőleg felfuttattunk.
Reszeljük bele egy fél citrom héját és egy csipet sót dobjunk bele.

Puha tésztát gyúrunk belőle, majd 2 részre osztjuk és kinyújtjuk.
A legegyszerűbb, ha két sütőpapírlap közé tesszük, akkor nem kell lisztezni a deszkát és nem szórjuk tele a konyhát sem.
Kb. akkora legyen kinyújtva a tészta, mint a papírlap, hagyjunk helyet a lap széleinél, hogy majd tudjuk felcsavarni.

A csavarásnál figyeljünk arra, hogy ne csavarjuk bele a tésztába a lapot, hanem fokozatosan görgetjük magunk előtt a tésztát addig, amíg a lap le nem jön róla.

Töltelék: a mákoshoz 15 dkg darált mák, 15 dkg cukor, 1 borospohár tej. A dióshoz 15 dkg darált dió, 15 dkg cukor és 1 pohár forró tej.
A mákos tölteléknél a mákot a cukorral és a tejjel -ne löttyintsük bele az egész tejet, ha azt látjuk, hogy kezd hígabb lenni - feltesszük főni, és folytonos kavargatás mellett rotyogtatjuk egy keveset.

Figyeljünk rá, mert könnyen leég. Ennek a lényege, hogy a mákszemek megpuhuljanak, ne recsegjenek-ropogjanak a fogaink között, amikor épp fogyasztjuk.
Kissé kihűtjük, majd a kinyújtott tekercsre rákenjük és felcsavarjuk.

Előkészítünk két kalácssütőt, kibéleljük sütőpapírral és a mákos tekercset belehelyezzük. A legcélszerűbb, ha azt a sütőpapírt használjuk béleléshez, amin feltekertük a kalácsunkat. Csak megfogjuk a széleit és máris mehet a formába. Nem ragacsozunk semmit össze így és legfőképp mentesülünk a sok mosatlantól.

A diós tölteléket nem kell főzni, viszont itt a tejnek forrónak kell lenni, a diót a cukorral összevegyítjük és leforrázzuk a tejjel. Ezzel megtöltjük a másik tekercset. Azzal a sütőpapírral helyezzük bele a formába, amin kinyújtottuk. Egyszerűen csak átemeljük egyik helyről a másikra.
Jó tanács: lehetőleg a tekercsek széle legyen a formában alul, hogy ne bomoljon ki sütés közben.

 A megtöltött tekercsek végét kicsit nyomkodjuk be, hogy a töltelék a helyén maradjon.
Mikor kész mindkét tekercs, meleg helyen, letakarva 1 órán keresztül kelesztjük. Amikor letelt az idő, egy tojássárgával megkenjük mindkét tekercs tetejét, előtte megszurkáljuk villával néhány helyen, hogy a gőz tudjon távozni.

Középmeleg sütőben 35-40 percig sütjük.
Hagyjuk kihülni majd szeleteljük.
Jó étvágyat:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése