2012. június 5., kedd

Mozsár

Rég nem írtam háztartási kütyüről bejegyzést. Arra gondoltam, hogy előveszem a jó kis mozsár témát.

Ez a szerkezet a legtöbb konyhában hiánycikk, vagy esetleg ott porosodik a polcon, van aki kiteszi, hadd lássák, hogy van neki is, de olyan ember is van, aki besuttyantja a szekrénybe, aztán csak ítéletnap veszi elő.
Pedig nagyon hasznos és praktikus dolog.

A boltokban különféle méretben és anyag közül válogathatunk. Mindenképp döntsük el mielőtt vásárolnánk, hogy milyen célból tesszük meg, van aki csak nézegeti és szépnek találja, van aki használja is.
A használati célra lehetőleg kőmozsarat válasszunk - ez lehet gránit, márvány - de léteznek fémből és fából készültek is.

A fából készült mozsár átveheti a zúzott étel illatát, nem biztos, hogy egy fokhagymás-mentás mojitora vágyunk egy forró nap után.
Rengeteg fűszert törhetünk benne, legyen az fokhagyma, zöldfűszerek, bors de mehet bele cukor, grillázs, dió vagy mák.

Ha elég öblös az edényünk, keverhetünk benne egyidejűleg olívaolajat tengerisóval, fokhagymával és egy marék bazsalikommal, amit majd jól rákenünk a ropogós pirítósra, nincs is annál finomabb előétel.
Használatakor tegyünk valami puha anyagot a mozsár alá, mert nem csak stabilitást kölcsönöz, hanem visszafog a hangzásból is.

Figyeljünk a törőre, mert ha elgurul biztosan szétzúz valamit: vagy a konyhakövet, vagy önmagát.
Kellemes mozsarazást:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése