2012. június 5., kedd

Tárkonyos krumplileves

A tárkony az erdélyi konyha egyik alapfűszere, frissen sajnos csak rövid ideig használható, mivel szezonális fűszernövény, ecetben eltéve viszont egész évben kéznél van.

Egyszerű a recept: a tárkony leveleit leszedjük, kissé besózzuk, állni hagyjuk, majd egy üvegbe tömködjük és felöntjük sima, háztartási ecettel. A tetejére tegyünk egy nehezéket, mondjuk két fagyis pálcikát méretre szabva, hogy ne bukkanjanak fel a tárkonylevelek.

Az alábbi leves egyszerű és mennyei, egy fárasztó nap után érdemes elkanalazgatni, miközben nézünk ki a fejünkből és mondjuk Isaurat figyeljük a tévében - vagy az már rég ment?:))))))
Megpucoljuk a krumplit - személyenként 2 darabot - lemossuk hideg víz alatt, majd egy edényben felkockázzuk. Figyeljünk a méretekre, hogy azért nagyjából egyformára sikeredjenek, mert így azonos idő elteltével készül el a krumplink.

Vegyünk elő egy kisebb fazekat, tegyük bele a krumplidarabokat, engedjünk rá annyi hideg vizet, amennyi bőven ellepi és tegyük fel főni.
Sót ne tegyünk bele, mert a végén belekerül a tárkony és az ecetből is egy kevés, az elég sósságot fog kölcsönözni a levesünknek.

Miután megfőttek a burgonyák, vegyünk ki az eltett tárkonyunkból két-három csipettel - itt mindig az egyéni ízlést és savanyúságtűrést vegyük figyelembe, mert nem mindenki szereti ha valami nagyon savanyú - egy vágódeszkán felapríthatjuk de akár úgy darabosan is beletehetjük a levesünkbe, egy kis ecetet löttyintsünk utána és zárjuk el a gázt az edény alatt.
Kevés tejfölt simára keverünk egy kis forró levessel, majd azt is beleöntjük az ételünkbe.

Hát ennyi a recept, mondtam én, hogy egyszerű de milyen nagyszerű:)
Ha valaki most szeretne elrohanni és egy csomag szárított tárkonyt venni, az megteheti, arra figyeljen, hogy akkor a főzés kezdetén is tegyen két csipettel a levesbe, majd a legvégén pótolja az ízt, mert különben nem lesz meg a karaktere a levesnek. A savanyúságot sima ecettel pótolhatja.

Jó étvágyat:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése