2012. június 5., kedd

Salátaleves




Tudom, most sokan felhördülnek, hogy miről beszélek, salátából levest, ugyan már:)
Igen, a székelyek étrendjében gyakori ez a fajta leves, sőt a svéd konyha is előszeretettel használja, csak egy kicsit másképp mint mi.

Aki egyszer kipróbálja és megkóstolja, máskor is elő fogja venni a receptet és el fogja készíteni mert könnyű és mennyei.
4 személy részére készül a következő adag leves.

2 fejes salátát leveleire szedünk és 3-4 alkalommal, bő hideg vízben megmossuk. Minden mosás után jól csepegtessük le és folytassuk egy újabb adag vízfürdővel. Aki nem szeretne hideg vízben mosogatni, az engedjen enyhén langyos vizet, így a keze sem bánja.
Közben egy nagyobb fazékban hideg vizet engedünk, kevés sót szórunk bele és feltesszük főni.

 Beleteszünk egy kisebb csokor kaprot.
Amikor már lobog a víz, darabokra tépkedjük a salátánkat és beletesszük a fővő vízbe, majd visszaveszünk a láng erősségéből, fedő alatt hagyjuk megpuhulni. Ez kb. negyed óra, néha azért keverjük meg, hogy mindenhol jól megpuhuljon a salátánk.
A gázt minimumra vesszük a leves alatt.

2 tojást beleütünk egy tálba, kevés hideg tejet löttyintünk rá, csipet sóval felverjük, majd fokozatosan szórunk bele annyi lisztet, hogy híg palacsintatésztát kapjunk.
Előveszünk egy teflon serpenyőt - mert nem kell alá olaj - majd pirosra sütjük mindkét oldalát a tojásunknak. Miután megsült kivesszük egy nagyobb tálra és kisebb kockákra daraboljuk.

A serpenyőnkbe öntünk egy pici olajat, majd egy fél maroknyi darabolt bacont beledobunk és megpirítjuk. Mikor már jó piros, egy vagy két gerezd fokhagymát fokhagymapréssel belenyomunk, egy picit azt is pirítjuk és levesszük a tűzről.
Tehetünk a bacon helyett szalonnát is, arra figyeljünk, hogy apró kockára vágjuk és folyamatosan kevergessük, mert ahogy kezd kiolvadni, egyre gyorsabban kezd égni.

A baconos-fokhagymás keveréket beleöntjük a levesünkbe, majd jöhet utána a tojás is. Jól összekeverjük, hogy az ízek mindehová elérjenek.
Egy kevés olajon néhány evőkanál lisztet zsemleszínűre pirítunk, kevés pirospaprikát szórunk bele - aki szereti tehet többet is - majd a forró levessel felöntjük és megpróbáljuk csomómentesre keverni. Ha ez nem jönne össze, ott van segítségnek a jó öreg levesszűrő, ráhelyezzük a fazék tetejére, de úgy, hogy a levesbe beleérjen valamennyire, és szépen átpasszírozzuk a rántásunkat.

Picit feljebb vihetjük a lángot, de ne mozduljunk el a levesünk mellől, mert abban a percben ki is futott, néhányszor keverjük meg majd kapcsoljuk ki a gázt alatta.
4-5 evőkanál ecettel savanyítjuk a levesünket, majd a végén 3-4 evőkanál tejfölt simára keverünk egy kis forró levessel és azzal gazdagítjuk ezt a finom ételt.

Én a legvégén szoktam még belecsenni néhány kocka ételízesítőt, attól még finomabb lesz az íze.

Jó étvágyat:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése